Voedsel Collectief Ede (VCE)

 • Gemeente Ede (Bennekom, EDE, Lunteren, Wekerom, Harskamp, …)

 • Je wilt gezonder eten, maar weet niet waar je moet beginnen?

 • Er zijn vele ideologieën in de voedingswereld. Eet je wel of niet biologisch, vegetarisch, gefermenteerd of volgens de Schijf van Vijf?

 • Eetvallei hangt geen specifieke voedingsideologie aan, maar gelooft wel in natuurlijk eten van dichtbij dat gezond is voor mens, dier en milieu. Daarom vindt u bij ons producten uit de regio van biologische en traditionele teelt die met aandacht voor mens, dieren milieu tot stand zijn gekomen. En dat proeft u terug in de smaak!

 • Bestel met gelijkgezinden uit uw eigen straat, buurt, wijk en woonplaats uw boodschappen met streekproducten en ondersteun daarmee de boeren in uw eigen regio, lokale goede doelen èn doe hiermee uw eigen gezondheid, gemak + smaakbeleving ‘n plezier!

In nauwe samenwerking met diverse lokale producenten uit de regio Foodvalley (zo’n 25 km rondom Ede) bieden we u de mogelijkheid aan om via het Eetvallei streekplatform deel te nemen aan ‘t Voedsel Collectief Ede (VCE).

Hoe werkt het voor u als consument?

 • Er zijn geen eenmalige kosten verbonden aan deelname aan het collectief. Daardoor houden we het voor u laagdrempelig om mee te doen. We gaan ervan uit dat we van een marge die deproducenten ons gunnen, de kosten kunnen betalen en de investeringen kunnen doen.

 • U kunt er voor kiezen om uit een deel van de opbrengst van het collectief een specifiek lokaal goed doel te steunen, wat u zelf kunt aandragen (sociaal maatschappelijk en/of duurzaamheid bevorderend).

 • Uw bestellingen worden op een ophaalpunt bij u in de buurt afgeleverd zodat u ze daar kunt ophalen. U kunt met een groep mensen ook een eigen ophaalpunt aandragen. Adressen en tijden zijn op www.eetvallei.nl te vinden en hieruit kunt u zelf een keuze maken bij iedere bestelling.

 • Als u het thuisbezorgd wilt hebben, kunt u hier ookvoor kiezen en wordt uw bestelling thuisbezorgd. In de hele gemeente Edegebeurt dat gratis.

Waarom is het goed om lokaal eten te kopen?

 • Door de korte aanvoerlijnen van boer naar burger, blijft het eten VERSER. Er zijn geen of minder toegevoegde conserveringsmiddelen nodig en daardoor blijven er in verhouding meer voedingsstoffen in het voedsel behouden. Dat komt ten goede aan uw GEZONDHEID.

 • De HERKOMST van de producten is duidelijk. De boer of producent woont in de buurt en is als het ware direct aan te spreken op en te bedanken voor de kwaliteit van het product. Dit maakt direct contact makkelijker en geeft een extra binding met uw lokale omgeving.

 • U helpt hiermee lokale boeren om een goede opbrengst te krijgen voor hun producten. Daardoor zijn de boeren minder afhankelijk van grote inkopers die de laagste prijzen afdwingen en daarmee de boeren een te laag inkomen kunnen bezorgen.

 • Door rechtstreeks af te nemen van de boeren uit uw omgeving, blijven de producten in de regio, waardoor er minder logistieke kilometers gemaakt hoeven te worden. Dit is goed voor uw lokale milieu omgeving.

 • Het lokale cultuurlandschap (o.a. landbouw en veeteelt) kunt u helpen behouden door de boeren / telers een goed bestaansrecht te geven.

 • Lokale zorgboerderijen, zoals De Hoge Born in Wageningen en Makandra in Ede helpt u hiermee ook in hun voortbestaan waardoor zij dagbestedingsmogelijkheden kunnen blijven bieden aan mensen met een beperking en een afstand tot de arbeidsmarkt.

Op www.eetvallei.nl is het actuele aanbod te zien van de streekproducenten uit de regio en kunt u meedoen aan dit Voedsel Collectief.

Vindt u dit initiatief leuk?! Wordt dan deelnemer en deel ons bericht over dit voedselcollectief op Facebook door daarbij gebruik te maken van de @Eetvallei met uw vrienden en ‘Vindt-ons-leuk’.

Bedankt voor uw interesse in boerenproducten uit Ede en omstreken.

Helaas kunt u op dit moment niet bestellen bij Eetvallei. Achter de schermen beraden we ons op nieuwe toekomstige mogelijkheden.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en u blijft op de hoogte. In de tussentijd wordt het assortiment niet actueel bijgehouden.

De afzonderlijke ophaalpunten en winkels bij boeren zijn wel afzonderlijk bereikbaar.